Heemkundevereniging Den Hogert
Gemonde

Actueel nieuws

Restauratie historische boerderij Boomstraat

In oktober 2015 werd de monumentale boerderij van de familie Van der Hoek in de Boomstraat getroffen door brand en de gevolgen van het bluswerk. De inboedel kon worden gered omdat een aantal Gemondenaren meteen reageerde op een oproep om te helpen om alles buiten in veiligheid te brengen. Na ruim een jaar voorbereiding kon met de restauratie worden begonnen. Voor Egbert en Mariëlle van der Hoek was dat een goede aanleiding om de leden van onze heemkundevereniging op zaterdag 11 februari 2017 uit te nodigen voor een rondleiding met toelichting.

boerderijdakDoor de brand was het rieten dak en de houten dakconstructie grotendeels verwoest. Om de binnen­kant van de boerderij tijdens de restauratie tegen weersinvloeden te beschermen werd een enorme tent over het hele gebouw gezet.

tent

Mariëlle begon de bezichtiging met een presentatie over de geschiedenis van de boerderij en over de aanpak van de restauratie. Uit dendrochronologisch onderzoek blijkt dat de eiken, die zijn gebruikt voor het gebint boven de schouw, in 1543 zijn gekapt. In de loop van de eeuwen daarna is de boerderij regelmatig verbouwd en uitgebreid. Bij de restauratie, die rond augustus 2017 klaar is, wordt niet alleen de schade van de brand hersteld, maar worden ook oude elementen zo veel mogelijk in hun oorspronkelijke staat teruggebracht. En tenslotte worden enkele eigentijdse voorzieningen aangebracht zoals vloerverwarming, een geïsoleerd dak en aan de achterkant een groot raam met uitzicht op het schone Brabantse land. Dat alles wordt gerealiseerd door een team van architect en vaklieden, die zijn gespecialiseerd in dit soort ambachtelijk restauratiewerk.

Na de inleiding van Mariëlle leidde Egbert de leden van onze heemkundevereniging in zes groepen van vier rond op de bouwplaats met een uitleg over de dakconstructie, de houtverbindingen, de houtsoorten, het uilengat, de schouw, de bedstede, de geut en nog veel meer zaken, die je aantreft in een historische Brabantse boerderij. Met name enkele oudere leden konden uit eigen ervaring informatie toevoegen aan de uitleg van Egbert; over het bromolielampje, de zultbalk en de beenhouwerij in het bijgebouw. Sommigen waren als kind op deze boerderij geweest.

Een heel geslaagd initiatief dus. Met dank aan Mariëlle en Egbert van der Hoek.

toelichting rondleiding boerderij boerderij